Adresgegevens
Rijschool Horstman
Rondweg 2
7251 RV Vorden

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
06-12 10 81 70

 
Zoek in de website
Home Het Examen

Het Rijexamen

Praktijkexamen in de auto
Voor het praktijkexamen heeft het CBR ruim vijftig examenplaatsen, verspreid over heel Nederland. Meestal wordt het examen afgenomen in de examenplaats dicht bij je woonplaats. Maar je mag ook best op een andere CBR locatie examen doen.

Aanvragen via de autorijschool
De autorijschool verzorgt de aanvraag van het praktijkexamen. Die kan daarbij rekening houden met de dagen waarop je geen examen kunt doen, bijvoorbeeld door schoolexamens, werk of vakantie.

Hoe verloopt een examen?
Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor de introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Ik rij als instructeur altijd mee en ik ben ook bij het eindgesprek aanwezig.
In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Na controle van je identiteitsbewijs overhandig je de examinator het gesloten formulier Zelfreflectie. Daarop heb je je sterke en minder sterke punten als bestuurder ingevuld. Je antwoorden worden pas na de examenuitslag met je besproken.
Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.
Veilige en zelfstandig rijden
Dan begint de rit. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en of je rekening houdt met andere weggebruikers. Daarbij word je beoordeeld op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, je gedrag bij kruispunten en de bijzondere manoeuvres. Een gedeelte van het examen, zo'n tien tot vijftien minuten, rijd je zelfstandig naar een bepaalde bestemming.
Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft het niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, een examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel e nemen. Als je tijdens de RIS toets 3 een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere manoeuvres, dan wordt dit onderdeel overgeslagen bij het examen.

De uitslag
Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.
Als je bent geslaagd, bespreekt de examinator je antwoorden op het Zelfreflectieformulier met je en wordt je Verklaring van rijvaardigheid en je Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen- en Bromfietscertificatenregister (CRB). De gemeenten en het CBR kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je geslaagd bent voor het examen.
Bij het gemeentehuis in je woonplaats kun je, tegen overlegging van één pasfoto en het vereiste geld, je rijbewijs aanvragen. De gemiddelde wachttijd bedraagt 5 dagen.
Ben je gezakt, dan licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Tenslotte bespreekt de examinator je antwoorden uit het Zelfreflectieformulier met je. Wanneer je antwoorden en de bevindingen van de examinator van elkaar verschillen, is het verstandig om dit ook met je rijinstructeur te bespreken. Op verzoek kun je het uitslagformulier krijgen. Op de gegevens op dit formulier stemt de rijinstructeur je vervolglessen af.

Beginnerrijbewijs
Sinds 30 maart 2002 bestaat het beginnerrijbewijs, een speciale regeling voor iedereen die voor de eerste keer een rijbewijs heeft behaald. Het maakt niet uit of dat voor een auto of voor een motor is. Evenmin speelt de leeftijd een rol.
Het beginnerrijbewijs is een gewoon rijbewijs. Je mag er overal en wanneer je wilt de weg mee op. Maar de eerste vijf jaar na ontvangst van het rijbewijs gelden er strengere voorwaarden. Wie zich normaal aan de verkeersregels houdt, merkt er niets van. Maar maak je je herhaaldelijk schuldig aan gevaarlijk rijgedrag, dan loop je kans het rijbewijs kwijt te raken.


Praktijkexamen op  de motor

Praktijk Deel 1 (Voertuigbeheersing)
Het gedeelte voertuigbeheersing bestaat uit 12 bijzondere verrichtingen, hiervan worden er 7 getoetst op het examen.
Pas als je hiervoor bent geslaagd mag je examen deel 2 aanvragen.

Rijexamen voor Verkeersdeelneming:
In de praktijk komt het erop neer dat je eerst de bijzondere verrichtingen helemaal eigen maakt voordat je aan het verkeer gaat deelnemen.
Zo wordt je dus snel een veilige weggebruiker.
Kandidaten jonger dan 22 jaar mogen alleen examen doen op een lichte motor.

Na 2 jaar hierop gereden te hebben mag je overstappen zwaardere motor.

 

Rijschool Horstman - Het Rijbewijs